Schedule

 

Our aim is to bring together up-and-coming and senior researchers working at the intersection of empirical and normative bioethics and experimental philosophy. Abstracts will be published before the event.

 

Thursday

October 3rd


2:00 - on

Check-in at Hotel

We hope you enjoy your stay!

6:00

Welcoming Reception Dinner for Invited Speakers

Details to follow. Please make sure you have completed our survey indicating any food allergies or diet restrictions. The survey takes 2 minutes to complete and can be found at: https://www.surveymonkey.com/r/Z3YZS3J

 

Friday

Open to the public—please register using registration link.

October 4th

7:45 - 8:15

Breakfast

The hotel room for invited speakers includes a complimentary breakfast. Please finish your breakfast at the hotel in time for the shuttle/car service that will take you to the conference venue at the Whitney Center (around 8:15am; exact timing to be announced soon).


8:30 - 9:00

Registration & Coffee

At the Whitney Humanities Center, main lobby.

(30 mins)

9:00 - 9:10

Welcoming Statement and Remarks from Our Sponsors

Short welcome from Brian D. Earp & Julia Kolak, introducing Mark Mercurio and Steve Latham

(10 mins)

9:10 - 1o:15

Keynote 1

Lynn Jansen (40 mins).

Commentary (10 mins) from Steve Latham.

Open Q & A (15 mins)

10:15 - 10:50

Talk 1

Blanca Rodriguez, David Rodriguez-Arias, Ivar Hannikainan, Emilian Mihailov (25 mins)

Open Q & A (10 Mins)

10:50 - 11:25

Talk 2

Katie Tabb, Matthew Lebowitz (25 mins)

Open Q & A (10 mins)

 

11:25 - 11:50

Quick Break

Coffee and snacks will be provided.

(25 mins)

11:50 - 12:25

Talk 3

Adam Lerner (25 mins)

Open Q & A (10 mins)

12:25- 1:00

Talk 4

Joshua May (25 mins)

Open Q & A (10 mins)

1:00 - 1:50

Lunch Break

Boxed lunches will be provided.

(50 mins)

1:50 - 2:50

Keynote 2

Nina Strohminger (40 Mins)

Commentary (10 mins) from Brian D. Earp

Open Q & A (10 mins)

2:50 - 3:25

Talk 5

Jim A. C. Everett (25 mins)

Open Q & A (10 mins)

3:25 - 3:50

Break

Coffee and snacks will be provided.

(25 mins)

3:50 - 4:25

Talk 6

Vilius Dranseika (25 mins)

Open Q & A (10 mins)

4:25 - 5:00

Talk 7

Joanna Demaree Cotton (25 mins)

Open Q & A (10 mins)

5:00 - 5:30

Open Group Discussion

Framing the big picture and wrapping up.

(30 mins)

Closing Remarks

Please join us for a cocktail reception immediately following the end of the conference proceedings.

Saturday

Please note that all of Saturday’s events are closed to the public and are for invited speakers only.

October 5th


9:30 - 9:4o

Welcoming Remarks and Agenda Setting

Brief opening from conference organizers.

(10 mins)

9:40 - 10:15

Talk 8

Adam Feltz (25 mins)

Open Q & A (10 mins)

10:15 - 10:50

Talk 9

Julia Kolak (25 mins)

Open Q & A (10 mins)

10:50 - 11:00

Quick Break

Stretch your legs!

(10 mins)

11:00 - 11:30

Lightning Talks 10 & 11

TBA 1 (10 mins)

Open Q & A (5 mins)

TBA 2 (10 mins)

Open Q & A (5 mins)

Panel Presentations

Ethox Centre: Mikey Dunn, Mike Parker, Mark Sheehan

Berman Institute: Jeremy Sugarman, Gail Geller, Jeffrey Kahn

Hastings Center: Erik Parens

(90 minutes total)

12:30 - 1:00

Working Lunch

Coffee and working lunch.

(90 mins)

1:00 - 2:30

Roundtable Discussion

Working towards a position statement on Bioxphi.

(90 mins)

Closing Remarks

Thank you from the conference organizers, our sponsors, and faculty supervisors! We hope to see you next year.